Chanoekafeest op 3 december op het Wilhelminaplein in Leeuwarden...
en verder een optreden van klezmerband Di Gojim...

Onder grote belangstelling, ondanks de regen in het begin, waren wij allen getuigen van het ontsteken van de twee kaarsen voor het Joodse chanoekafeest op 3 december op het Wilhelminaplein in Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa in 2018! Met behulp van een hoogwerker gingen CdK Arno Brok en rabbijn Jacobs de eerste twee kaarsen doen ontbranden aan de grootste chanoekia ter wereld op het Wilhelminaplein. Dit feestelijk gebeuren vond plaats van 19.00 tot 20.30 uur. Elke avond zal het volgende kaarsje worden ontstoken (nu in de vorm van een brandende lamp). Het woord werd door verschillende sprekers gevoerd:

Lees meer...

Zondagavond, 23 september, begint het Loofhuttenfeest...

Zondagavond begint het Loofhuttenfeest. Zeven dagen lang moeten we buiten ons huis leven en in plaats daarvan de tijd doorbrengen in de loofhut, de soekah. Je eet er je maaltijden en ontvangt er veel gasten tijdens de feestweek. Veel religieuze Joden overnachten zelfs in hun soekah, aldus Yitzchok Meir Malek.

Lees meer...

Hoor Israël - שמע ישראל

Devarim 6:4
Deuteronomium 6:4

When the heart cries
only God hears
The pain rises out of the soul
A man falls down before he sinks down
With a little prayer (he) cuts the silence

Shma (Hear) Israel my God,you're the omnipotent
You gave me my life,
you gave me everything

In my eyes a tear,
the heart cries quietly
And when the heart is quiet,
the soul screams

Lees meer...

Yom Kippur - kol nidrei (alle geloften)

Kol Nidre hier vertolkt door Naftali Herstik en koor...

Yom Kippur, Dag van Verzoening, de tiende dag - tishrei 10 - vanaf Rosh Ha'shanah op tishrei 1 van het nieuwe joodse jaar 5779. Dit jaar is Yom Kippur, tishrei op 18 september vanaf zonsondergang tot en met 19 september zonsondergang - en is de heiligste en plechtigste dag van het Joodse jaar en daarmee worden de tien dagen van overdenking en berouw afgesloten. Op Yom Kippur - zo leert men - maakt God de definitieve beslissing over wat het volgende jaar voor ieder zal zijn. Het Boek van het Leven is gesloten en verzegeld en degenen die zich oprecht hebben bekeerd van hun zonden krijgen een gelukkig nieuwjaar.

Lees meer...